Yhteiskäyttöautojen kysyntä on kasvanut hurjasti – katso tilastot tästä

Suomeen on rantautunut viime vuosina paljon yrityksiä, jotka tarjoavat autojen yhteiskäyttöpalveluita. Autojen yhteiskäyttö tarkoittaa joustavaa ja arkisiin tarpeisiin soveltuvaa auton vuokrausta. Osa yrityksistä omistaa autot itse, ja osa taas tarjoaa palvelua, jossa auton omistava ihminen voi vuokrata omaa autoa yhteiskäyttöauton tapaan. Vuonna 2020 yhteiskäyttöautojen kysyntä on kasvanut hurjasti.

Autojen vertaisvuokraus on osa yhteiskäyttöä. Vertaisvuokraus on yksityisten ihmisten välistä vuokrausta, jolloin auton omistaja on yleensä henkilö. Yhteiskäyttöpalvelut kannustaa myös yrityksiä ja yhteisöjä vuokraamaan omia matalan käyttöasteen autoja. Autojen vertaisvuokrauksen perusperiaate onkin, että auto on ensisijaisesti omistajan omassa käytössä, jolloin yhteiskäyttö on autolle vasta toissijainen tapa nostaa käyttöastetta. Käyttöasteen nostaminen vuokraamalla tuottaa auton omistajalle rahaa, jolla voi kattaa esimerkiksi oman autoilun kalliita kuluja.


Bloxcarissa autojen  kysyntä on kasvanut hurjasti vuonna 2020.
Bloxcarissa autojen kysyntä on kasvanut hurjasti vuonna 2020.
Jakamalla autoa jaetaan auton kuluja. Jakamistalous ja autojen yhteiskäyttö on vielä melko tuntematonta Suomessa, mutta talouden asiantuntijoiden mukaan autojen yhteiskäyttö yleistyy räjähdysmäisesti tämän vuosikymmenen aikana. Valtiokin tukee jakamistalouden nousua ilmastotavoitteisiin pääsemiseksi. Esimerkiksi verottaja huomioi vertaisvuokrauksen sallimalla auton aiheuttamien kulujen vähentämisen verotuksessa.Vertaisvuokraus on suositumpaa kuin koskaan!

Vuosi 2020 on ollut todella vaikeaa aikaa yrityksille ympäri maailmaa. Vaikeudet ovat pakottaneet yrittäjiä lopettamaan toimintansa. Vertaisvuokraspalvelut ja autojen yhteiskäyttö on kuitenkin tehnyt valtavaa kasvua vuoden 2020 aikana. Tämä kertoo autoilun kulttuurin muutoksesta.

“Auto ollaan nähty sen historian aikana tuotteena joka täytyy omistaa. Se voi symboloida monille tiettyä varallisuutta tai muuta statusta. Autoilun kulttuuri on kuitenkin selkeästi muuttumassa, ja statussymbolista on tulossa pelkkä hyödyke. Yhteiskäyttöautojen kysyntä on kasvanut hurjasti tämän vuoden aikana”, kertoo Konsta BloxCar-tiimistä.

BloxCar on Suomen suurin autojen vertaisvuokrauspalvelu noin 500 autolla ja 20 000 käyttäjällä. Vuoden 2020 aikana vuokrauksien määrä on ollut hurjassa kasvussa. Suurimman sesongin, eli kesän, aikana vuokraustapahtumien määrä on kasvanut keskimääräisesti 60,7 prosenttia kesään 2019 verrattuna. Parhaimmillaan kasvu on ollut viikkotasolla 172 prosenttia edellisen vuoden samaan viikkoon verrattuna.


Bloxcarissa autojen kysyntä on kasvanut hurjasti vuonna 2020.
Bloxcarissa autojen kysyntä on kasvanut hurjasti vuonna 2020.
Vuokra-auto jouluksi – varaukset tehdään nyt

Yllä olevasta tilastosta huomataan, että lomakausien aikana yhteiskäyttöautojen kysyntä kasvaa huomattavasti. Mikäli varausmäärät kasvaa odotetulla tavalla, voidaan BloxCarilla odottaa vuokrapäivien määrän ylittävän 300 vuorokautta tulevana jouluna.

“Jouluostokset tai parin päivän reissu sukulaisten luokse voi luoda lyhytaikaisen tarpeen auton käytölle. Vertaisvuokrauksen ideologiaan kuuluu, että vuokralainen maksaa pelkästään käytöstä. Tällöin maksat todennäköisesti autoilusta myös markkinoiden edullisimman hinnan”, Konsta jatkaa.

Lue lisää artikkeleita jakamistaloudesta ja kotimaan matkailusta tästä.

Siirry takaisin käyttämään Blox Car -palvelua.
Takaisin palveluun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap