Yhteiskäyttöauto luo mahdollisuuksia – jopa uusien asuntojen hinnat laskee

Tampereella yhteiskäyttöautoilla saadaan uusien taloyhtiöiden rakentamiskustannuksissa merkittävät säästöt, kertoo Helsingin Sanomat verkkosivuillaan. Yhteiskäyttöauto luo mahdollisuuksia ja samalla liikenteen päästöt vähenevät.

Tampere on aloittanut Suomessa uudenlaisen tavan vähentää autopaikkojen määrää taloyhtiöissä ja sen kautta laskea asuntojen hintoja sekä autoilun aiheuttamia ympäristöhaittoja.

Autopaikkavelvoite perustuu kaavoitukseen. Kaupunki päättää, montako autopaikkaa eri kohdissa kaupunkia tulee olla suhteessa asuintalon neliöihin. Käytännössä kaupungit säätävät autopaikkojen rakentamisesta niin sanotulla pysäköintinormilla.

Uudessa Tampereen pysäköintinormissa autopaikkavelvoitetta voidaan vähentää viidellä paikalla jokaista yhteiskäyttöautopaikkaa kohden, yhteensä kuitenkin enintään kymmenen prosenttia normista. Käytännössä yhdellä yhteiskäyttöautopaikalla säästyy neljän autopaikan rakentamiselta, koska yhteiskäyttöautolle täytyy rakentaa oma autopaikkansa.

Yhteiskäyttöauto luo mahdollisuuksia. (kuva: obelixy)Kokeilusta pysyvä käytäntö

Tampereella kokeiltiin ensin parin vuoden ajan yhteiskäyttöauton tuomaa kevennystä pysäköintinormiin. Hyvien kokemusten pohjalta hyvityksestä tehtiin pysyvä.

Uusia taloyhtiöitä toteuttavat rakennusliikkeet ovat hyödyntäneet mahdollisuutta aktiivisesti. Esimerkiksi Skanskalla on yhteiskäyttöauto tarjolla asukkaille useassa sen rakentamassa tai rakenteilla olevassa omaperustaisessa uudessa taloyhtiössä.

”Pysäköintipolitiikka ja pysäköintinormi ovat kaupungille vahvoja keinoja vaikuttaa sekä yhdyskuntarakenteen kehitykseen että liikenteeseen ja liikkumiseen”, Tampereen kaupungin ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala sanoo.

”Yhteiskäyttöauton tuoma kevennys pysäköintinormiin ei ole vain kaunis ajatus, vaan markkina on reagoinut sillä tavalla kuin ajattelimmekin. Yhtiöt ovat ottaneet yhteiskäyttöautoja käyttöön ja tehneet tamperelaisten liikkumisesta monipuolisempaa.”


Jatkossa voidaan hyvittää lisää

Kankaalan mukaan viiden autopaikan hyvitys oli valistunut arvaus, joka on osoittautunut tässä vaiheessa sopivan kokoiseksi.

”Jatkossa voidaan miettiä, että entäpä jos yhdellä yhteiskäyttöautopaikalla saisi seitsemän tai kymmenen paikkaa hyvitystä.”

Skanska oli mukana jo yhteiskäyttöautojen kokeiluvaiheessa. Skanska omistaa uuden Härmälänrannan asuinalueen maat ja kehittää siitä ympäristötehokasta sekä ilmastotavoitteita tukevaa uutta kaupunginosaa. Härmälänrannassa Skanska on kokeillut yhteiskäyttöautojen tarjoamista kahden eri operaattorin kanssa.

”Ajatus on, että yhteiskäyttöauto poistaisi tarpeen ainakin kakkosautolta”, Skanska Kotien yksikönjohtaja Toni Tuomola sanoo.

Tuomolan mukaan yhteiskäyttöauton hinnoittelu on painettu hyvin edulliseksi, kun vertaa sitä oman auton kustannuksiin.

”Jos tarvetta autolle on kerran tai kaksi viikossa, niin ilman muuta yhteiskäyttöauton käyttö on kannattavampaa.”


Yhteiskäyttöauto laskee asuntojen hintoja

Yhteiskäyttöauton tuoma kevennys pysäköintinormiin laskee päästöjen lisäksi asuntojen hintoja. Härmälänrantaan rakennetaan tiivistä kaupunkia, joten kaikki pysäköintipaikat ovat parkkihalleissa. Yhden autopaikan rakentamiskustannukset nousevat 30 000 – 40 000 euroon.

”Autopaikan markkinahinta on noin puolet rakentamiskustannuksista eli 20 000 euron luokkaa. Loput kustannuksista jyvittyvät kaikkien asuntojen hintoihin. Kun autopaikkoja on vähemmän, kaikki asunnon- ostajat hyötyvät”, Tuomola sanoo.


BloxCarin autohaku on paras ratkaisu yhteiskäyttöauton hankintaan

Vertaisvuokraus on yhä kasvava ilmiö, ja vuokra-autojen maailmassa edullinen hinta ja ekologinen aspekti viehättää monia. BloxCar on vuodesta 2016 asti välittänyt yksityisten ihmisten omistamia vuokra-autoja kotimaassa. Suomen suurin autojen yhteiskäyttöpalvelu on mahdollisuus monelle auton omistajalle sekä vuokralaiselle.

Samalla kun auton omistajat tienaa vuokraamalla autoaan, ja vuokralaiset hyötyy edullisista hinnoista, myös muut voi hyötyä BloxCarin tarjoamista mahdollisuuksista.

“Esimerkiksi taloyhtiöille ja yrityksille tarjoamme ilmaisen mahdollisuuden jakaa lähiseudun yhteiskäyttöautoja omilla nettisivuillaan”, kertoo Kaius BloxCarilta.

BloxCarin autohaku on mahdollista liittää haluamallaan sijainnilla omalle nettisivulle ilmaiseksi. Autohaun liittäminen käy helposti, ja lähiseudun asukkaat, työntekijät tai vaikka yritykset pääsevät varaamaan autoja omaan käyttöön.

LÄHDE: Helsingin Sanomat artikkeli.

Siirry takaisin käyttämään Blox Car -palvelua.
Takaisin palveluun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap