TOP-5 lista – ohjeet pitkälle automatkalle

Kotimaan matkailu onnistuu parhaiten neljällä renkaalla. Auto matkustustapana tarjoaa monia etuja, joista tärkein on se, että voit itse hallita matkantekoa alusta loppuun saakka. Tämä artikkeli antaa ohjeet pitkälle automatkalle.

Autolla matkustaminen on helppoa,  koska voit kuljettaa mukanasi niin paljon matkatavaroita kuin haluat, vältät jonot juna-asemilla tai lentokentillä, voit pysähtyä aina kun haluat, pääset nauttimaan paremmin maisemista ja sinulla enemmän vapautta liikkua.

Etäisyydestä riippumatta autolla ajaminen on usein edullisempaa ja antaa paremmat mahdollisuudet tutustua erilaisiin reitteihin. Vaikka matkaa kannattaakin suunnitella etukäteen, voit aina tarpeen tullen myös improvisoida. 

Ohjeet pitkälle automatkalle – muista seuraavat vinkit.

1. Ohjeet pitkälle automatkalle – suunnittele reitti

Kun suunnittelet reitin etukäteen, matkanteko onnistuu todennäköisemmin ilman isompia hankaluuksia. Reittiä ei kannata kuitenkaan aikatauluttaa liian kiireiseksi, jotta ajotuntien määrä ei kasva väsyttävän paljon. Ota etukäteen ylös reitin varrella olevat bensa-asemat, latauspisteet, yöpymismahdollisuudet ja ravintolat.

Reitti on siedettävämpi ajaa, jos jaat sen osioihin. Kannattaa pitää huoli omasta vireystilasta ja ajomäärästä. Jokaista ajettua tuntia kohti kannattaa jaloitella 15 minuuttia. Tämä vaatii aikaa, mutta automatkailussahan on kyse juurikin matkasta eikä määränpäästä.

2. Tarkasta auto

Varmista, että renkaat ovat sopivassa kunnossa koko matkaa varten. Renkaiden urat pitää olla kesällä vähintään 2 mm syvät ja talviaikaan 3 mm. Autossa kannattaa pitää mukana vararengasta, jonka lisäksi öljyn määrä kannattaa tarkistaa ennen pitkää roadtrippiä.

Pitkillä automatkoilla tulee olla työkalupakki renkaiden vaihtamista varten. Lisäksi ensiapulaukku, sulkukartio, vaahtosammutin, heijastinliivi, taskulamppu ja tunkki on hyvä olla mukana auton takakontissa pitkällä automatkalla. Roadtrip on hauskempi matkailumuoto, kun sen voi viettää turvallisin mielin ilman stressiä.

3. Ota matkaan varakuski

Pitkille ajomatkoille voi lähteä yksinkin, mutta aina kannattaa olla mukana toinen kuljettaja. Voitte levätä vuorotellen ja pysytte näin tarkkaavaisina liikenteessä omalla vuorollanne. Matkailu ja seikkailut ovat aina hauskempia ystävän kanssa.

Comisariado Europeo del Automóvil:n julkaisun mukaan useamman tunnin ajomatkan ajaminen tunteja putkeen tekee uneliaaksi, muuttaa kykyä havainnoida ympäristöä, heikentää psykomotorista koordinaatiota, muuttaa käytöstä ja vaikuttaa haitallisesti reaktiokykyyn, mikä saattaa johtaa onnettomuuteen.

4. Seurapelit pitää myös virkeänä

Jos matkustat useamman ihmisen kanssa, kyydissä olevien tehtävänä on auttaa minimoimaan stressiä. Seurapelit autossa ja tasaisin väliajoin tehtävä jaloittelu helpottaa jokaista matkailijaa pysymään virkeänä.

Kannattaa todellakin kokeilla musiikkivisaa, maisemabingoa tai erilaisia tarinankerrontaan liittyviä pelejä, jos automatkojen pelit eivät ole vielä tuttuja. Siirry tutustumaan automatkojen peleihin tästä.

5. Ota mukaan laturi ja ylimääräinen puhelin

Vaikka puhelinta ei tule koskaan käyttää ajaessa, on hyvä pitää huolta, että viestintäväline on toiminnassa hätätapauksia varten. Pitkällä automatkalla puhelimen akku saattaa hyytyä yllättävästi, joten varaa varavirtalähde mukaan roadtripille.

Avainasia pitkillä ajomatkoilla on varautuminen. Saat kokea pitkillä automatkoilla seikkailun tuntua ja innostusta. Älä anna lyhytnäköisyyden pilata hyvää roadtrippiä, vaan valmistaudu siihen jättämällä tilaa yllätyksellisyydelle. Onnistuneen matkan kannalta tärkeintä on turvallisuus.

Viisi ohjetta pitkälle automatkalle – ohjeet pähkinänkuoressa

 • Lepo on tärkeää ajajalle. Jaloittele ja rentouta lihaksesi tasaisin väliajoin.
 • Juo runsaasti vettä ennen matkaa ja koko matkan ajan.
 • Ota mukaan autoon liittyvät paperit, autovakuutus, ajokortti jne.
 • Harkitse vaihtoehtoisia reittejä, jos satut tarvitsemaan niitä.
 • Pidä kevyitä vaatteita ja mukavia kenkiä. Unohda korot ja jäykkäpohjaiset kengät.
 • Pyri välttämään isoja aterioita, niin et kärsi ruoansulatusvaivoista.
 • Jaa matkalaukut tasaisesti autoon niin, että ne eivät häiritse ajodynamiikkaa. Älä jätä irtonaisia tavaroita lojumaan takapenkille, sillä onnettomuuden sattuessa ne saattaisivat aiheuttaa vahinkoa.
 • Mahdollisuus pitää lepotaukoja ja nauttia maisemista ovat joitakin autolla ajamisen etuja.
 • Autolaturi, virtapankki tai vara-akku mukaan, jotta puhelimen akku ei pääse loppumaan.
 • Seurapelit kannattaa ottaa haltuun ennen automatkalle lähtöä.
 • Asenne ratkaisee. Automatkailussa on kyse nimenomaan matkanteosta eikä määränpäästä.
Siirry takaisin käyttämään Blox Car -palvelua.
Takaisin palveluun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap