Ruskamatkailu aktivoi ihmisiä – ”Kotimaan matkailun buumi jatkuu”

Ruskamatkat ovat syksyn ehdoton piristysruiske. Suomalaiset ovat matkustaneet perinteisesti Lappiin nauttimaan väriloistosta, mutta upeita ruskakohteita löytyy Suomesta paljon myös muualta. Lappi on kuin suuri elämyspuisto etenkin syksyllä, kun värikirjo on kuin suoraan Disney-elokuvasta. Ruskamatkailu aktivoi ihmisiä, ja sen suosio on ollut kasvussa.

Ruskan ensimmäisiä merkkejä voi havaita Lapissa jo syyskuun alussa. Etelä-Suomen se saavuttaa syyskuun puoleen väliin mennessä. Ruskan huippu etenee syksyisin noin 200-300 kilometrin viikkovauhdilla pohjoisesta etelään. Se kestää parhaimmillan 10-14 päivää, jonka jälkeen puiden kaikki lehdet ovat tippuneet maahan.

Pohjoisimmassa Lapissa, Nuorgamissa, ruska on parhaimmillaan yleensä syyskuun toisella viikolla. Etelä-Suomessa ruskahuippu on vasta lokakuussaa. Sisämaassa Ruskan huippu menee nopeammin ohi verrattuna rannikkoalueisiin, sillä meren lämmittävä vaikutus pitää ilmaston lounais- ja etelärannikon alueilla huomattavasti kevyempänä kasvustolle. Jotkin Etelä-Suomen lehtipuut, kuten tammet, varistavat ruskistuneet lehtensä vasta pakkasten tultua. Nyt on siis oivallinen aika nauttia Suomen luonnosta.

Asiantuntija kertoo kotimaan matkailun buumista


“Matkailullisesti on mielenkiintoista että se ei ole matkailusesonki. Koulut ovat jo alkaneet, ja ei ole mitään loma-aikaa. Tavallaan aika erikoinen ilmiö siitäkin syystä. Lokakuun alussa Ruska on parhaimmillaan Etelä-Suomessa, mutta yleensä ruskamatkailu yhdistetään lappimatkailuun, jossa paras ajankohta on jo aiemmin syyskuussa”, kertoo luonnonvarakeskuksella eli Lukella työskentelevä Seija Tuulentie.

Seija Tuulentie on luonnonvarakeskuksen asiantuntija ja tutkija, joka tuntee kotimaan matkailun ja Ruskan historian.

“Ruskamatkailu oli ennen vanhemman kansan harrastus, ja siksi sen suosio hiipui muutamia vuosia sitten. Nyt viime vuosina, jo ennen koronaa, patikoinnista on tullut uusi trendi nuorempien sukupolvien keskuudessa”, Seija jatkaa.

Kotimaan matkailu on elänyt murroksessa vuonna 2020. Matkailuyrittäjillä on ollut iso työ keksiä paras mahdollinen tuote kotimaan matkailulle, kun ulkomaan turistit ovat hävinneet koronaviruksen jyllätessä. Ruska on yksi uusvanha tuote kotimaan matkailijoille.

“Ruskamatkailu Suomessa on ollut sellasta aika perinteistä. Esimerkiksi Ruotsissa Ruska ei ole ollut koskaan sellainen juttu, mitä se Suomessa on”, Seija vertaa Suomen Ruskaa muihin pohjoismaihin.

Ruskamatkailu aktivoi ihmisiä
Ruskamatkailu aktivoi ihmisiäRuskamatkailu aktivoi ihmisiä, koska pidemmät patikoinnit ja lyhyemmät päiväretket yhdistetään vahvasti ruskamatkailuun. Vaikka Ruska sijoittuu lomakausien ulkopuolelle, on se erittäin suosittua luonnossa liikkumisen aikaa. Lomakausien ja turistien puute mahdollistaa edullisemmat hinnat muun muassa majoituksessa ja auton vuokraamisessa. Kotimaan matkailun kultaisen vuoden odotetaankin saavan nyt jatkoa.

“Tosi paljon on laajentunut repertuaali, että mitä tehdä luonnossa. Esimerkiksi pyöräily, sähköpyörät ja muut tällaiset uudet mahdollisuudet ovat tulleet ihmisten tietoon. Ajattelen että kotimaan matkailun buumi jatkuu, vaikka ihmiset pääsisikin ulkomaille purkamaan patoutumia hetken aikaa. Mutta kyllä ajattelen, että tällainen retkeilykulttuuri jatkuu nousevana siitä huolimatta”, Seija kertoo tulevaisuuden odotuksistaan haastattelun päätteeksi.

Lue lisää BloxCarin tarinoita kotimaan matkailusta ja kiertotaloudesta.

Siirry takaisin käyttämään Blox Car -palvelua.
Takaisin palveluun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap