Parikkalan patsaspuisto

Kuutostie 611, 59130 Koitsanlahti,  61°29'01.2"N 29°28'54.6"E

Parikkalassa sijaitsee varmasti koko Suomen erikoisin levähdyspaikka. Aivan kuutostien varrella, sijaitsee Veijo Rönkkösen (1944-2010) yli 500 kummallista betonipatsasta erilaisine asentoineen ja ilmeineen. Monennäköisiä ihmisiä eri kokoisina, erilaisissa asennoissa. Rönkkönen on työstänyt patsaita yli 50 vuotta ennen kuolemaansa. Vuosittain patsaspuistossa vierailee jopa kymmeniätuhansia ihmisiä. Sisäänpääsymaksu on vapaaehtoinen, mutta puiston kunnossapidon vuoksi toivotaan 2-5 €:n maksua. 

Parikkalan patsaspuisto on mainio pysähdyspaikka ja kohde autoilijalle. Se on avoinna vuorokauden jokaisena ajankohtana, eli vierailla voi milloin tahansa. Puistossa ei ole valaistusta, joten liikkuminen on omalla vastuulla. Patsaspuistosta löydät putiikin jonka tuotot menee täysin puiston ylläpitokustannuksiin.

Näky ovat lumoava. Patsaista näkee kuinka niitä on työstetty huolella ja hartaasti, niihin on työstetty elämä.

Rönkkönen työskenteli Parikkalan tontillaan lähes viisikymmentä vuotta, ja tähän aikaan syntyi yli 550 betonista veistosta puutarhan ympäröimänä. Rönkkösen patsaspuistoa kutsutaan myös fantasiapuutarhaksi. Astuessasi sisään patsaspuistoon, eteesi aukeaa 255 jooga-asennossa olevaa, sammaloitunutta patsasta, jotka muodostavat puiston suurimman alueen. 

Veijo Rönkkönen oli mies, joka ei matkustellut.

Hänet tunnettiin päivittäisistä aamu-uinneista Imatran uimahallissa ja siitä ettei hän koskaan poistunut kotimaastaan. Hän oli mies, joka viihtyi omalla tontillaan luoden taidetta ja harrasti joogaa. Betonijoogit jotka hän työsti, ovat kuvia hänen omasta nuoresta kehostaan. 

Rönkkösen kuoleman jälkeen kyläläisiä on huolettanut miten puiston käy. Puistoa huolletaan ja siistitään, mutta on hienoa nähdä miten luonto on ottanut patsaat omakseen. Sammalkasvusto on löytänyt jo jokaisen patsaan luokse. Patsaspuiston henkilökunta haluaa pitää sisäänpääsymaksun edelleen vapaaehtoisena, mutta edellytys puiston pysymiselle, on sen ylläpito. Mennessäsi patsaspuistoon on hyvä pudottaa muutama lantti sisäänpääsylippaaseen niin varmistat sen olemassaolon vielä ensikerrallakin.

“Parikkalan Patsaspuisto on hieman karmiva, mutta todella vaikuttava nähtävyys! Puisto on nyt jo edesmenneen Veijo Rönkkösen elämäntyö ja varsinainen ITE-taiteen kehto. Kesäisin puiston satoja patsaita ympäröivä puutarha on täynnä kukkia ja kasvillisuutta. Patsaspuisto taitaa olla Suomen tunnetuin ITE-teoskokonaisuus, mutta se tarvitsisi lisää kuuluisuutta, sen se on kyllä ansainnut!”
Ylen artikkeli Patsaspuistosta 27.03.2018 

Tästä pääset vielä patsaspuiston omille nettisivuille: http://www.patsaspuisto.net/puisto-info/

– Rebecca

Siirry takaisin käyttämään Blox Car -palvelua.
Takaisin palveluun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap