Runebergin päivä – retki Porvoon Runebergin kotimuseoon

Miten sinä vietät Runebergin päivää? Voit tehdä sen kotona Runebergin tortun ja kahvin kera tai vaikka lähtemällä päiväretkelle Porvooseen tutustumaan Runebergin elämään.

Runebergin päivä
Runebergin päivä
Blox Car - Runebergin kotimuseo - Porvoo
Blox Car – Runebergin kotimuseo – Porvoo

Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 216 vuotta. Runoilijan kunniaksi vietetään juhlapäivää, Runebergin päivä, aina 5. päivä joulukuuta.

J. L. Runeberg syntyi vuonna 1804 Pietarsaaressa vanhemmilleen Lorens Runebergille ja Anna Malmille. Hänen syntymäpäivänsä on jäänyt epäselväksi ja on todennäköisesti joko 5. tai 7. Helmikuuta. Runeberg itse vietti syntymäpäiväänsä 5. Päivä. Runeberg oli kuusilapsinen perheen vanhin.

Runeberg opiskeli Turussa 1822–1826 ja tapasi opiskeluaikanaan myös tulevan vaimonsa Fredrikan. Samoihin aikoihin julkaistiin myös hänen ensimmäinen runonsa Auringolle. Turun palon jälkeen Runeberg muutti Helsinkiin ja työskenteli siellä mm. opettajana Helsingin yliopistolla sekä Helsingfors Morgonblad -sanomalehden ensimmäisenä toimittajana. Vuonna 1837 hän sai Porvoon kymnaasin roomalaisen kirjallisuuden lehtorin viran ja perhe muutti tuolloin pysyvästi Porvooseen, jossa Runeberg myös vietti lopun elämäänsä.

Runebergin elämään ja uraan voi tutustua useassa kaupungissa. Kiinnostavia kohteita ovat muun muassa perhe Runebergin kotimuseo Porvoossa ja Runebergin pojan Walter Runebergin veistämä muistopatsas Helsingin Esplanadilla. Porvoossa voit myös käydä Runebergin haudalla Näsimäen hautausmaalla sekä maistaa kuuluisia Runebergin torttuja useissa kahviloissa samassa historiallisessa ympäristössä, jossa Runebergkin aikanaan kulki. Suosittelemme kokeilemaan Kahvila Helmen omalla reseptillä tekemiä torttuja, Petris Chocolate Roomin Porvoon parhaaksi äänestettyä torttua tai Tuorilan kotileipomon perinteikästä vaihtoehtoa.


Runebergin päivänä 5.2. Runebergin kotimuseoon on vapaa pääsy ja tarjolla on juhlaohjelmaa klo 10–19. Ohjelmaan sisältyy esimerkiksi kuoroesitys, soihtukulkue ja torttuja. Vuokraa BloxCarista auto ja lähde tutustumaan Porvoon upeaan vanhaan kaupunkiin.


Tiesitkö?
Runebergin tunnetuin teos on 35 runon kokoelma Vänrikki Stoolin tarinat, joiden avausrunosta Maamme tuli Suomen kansallislaulu.

Runeberg eli viimeiset vuotensa halvaantuneena ja hänen sänkynsä viereen asennettiin peili, jonka avulla hän saattoi katsella luontoa ja katuelämää sängystään.

Runebergin tortun sanotaan olevan alunperin leipuri Lars Henrik Asteniuksen käsialaa ja sitä koristi alunperin omenahillo.

BloxCarin autot

Kahvila Helmi

Petris Chocolate Room

Tuorilan kotileipomo

Siirry takaisin käyttämään Blox Car -palvelua.
Takaisin palveluun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap