Aloittelijan opas – muista nämä asiat patikointiretken suunnittelussa

Kesä lähestyy ja uudet kokemukset odottavat nurkan takana. Päivän mittaiset patikkaretket ovat yleisin retkeilymuoto. Muutaman tunnin mittaiselle lähiretkelle varustautuminen ei poikkea paljoakaan normaalista ulkoiluvarustuksesta. Luontoon suuntautuva kokopäiväinen retki vaatii jo enemmän suunnittelua ja valmistelua. Muista nämä asiat patikointiretken suunnittelussa.

Muista nämä asiat patikointiretken suunnittelussa
Muista nämä asiat patikointiretken suunnittelussa


Retkikohde

 1. Aikataulu kannattaa pitää kevyenä, jotta ei tule kiire. Rauhallinen tahti on taattu, kun aikataulu joustaa. Useamman päivän retkillä kello tikittää huomattavasti vähemmän, joten suosittelemme varaamaan aikaa retkelle. Älä lähde siis patikoimaan kiireessä. 
 2. Ota huomioon osallitujien peruskunto, kun suunnittelet reittiä. Suunnittele reitti aina huomioiden huonokuntoisimmat. Kaikki ihmiset eivät omista Iivo Niskasen peruskuntoa, joten vain muutaman kilometrin päivätahti on joskus paikallaan.
 3. Retkikohteeseen matkustus vaatii myös suunnittelua. Joissain paikoissa julkisen liikenteen yhteyksillä pääsee pitkälle, mikäli auton saaminen on haasteellista. Muista kuitenkin että naapurilta voi vuokrata yhteiskäyttöauton vaikka kokonaiseksi viikonlopuksi vain muutamalla kympillä.
 4. Kartat ja oppaat kannattaa varata mukaan retkelle. Puhelimen akku kestää yleensä päivän tai kahden mittaisia retkiä, mutta hätävarana mukaan kannattaa varata alueen kartta. Monissa luonnonpuistoissa opasteita voi ostaa tai vuokrata helposti.
 5. Juomaveden saatavuus on hyvä varmistaa reitiltä. Veden loppuessa yllättäen saattaa olla pulassa, jos retkeä on jäljellä paljon. Suosituimmissa retkikohteissa on tasaisin väliajoin vedenottopisteita, jotka on merkattu selkeästi karttaan.
 6. Luonon kunnioitus on yksi tärkeimmistä ohjenuorista uusille aloitteleville retkeilijöille. Älä jätä roskia luontoon ja varaa reppuun ylimääräinen pussi roskille. Vain me itse pidämme huolta kauniista luonnostamme.


Pukeutuminen

 1. Jalat on yksi tärkeimmistä työkaluista. Lenkkikengät, vaelluskengät tai kumisaappaat sopivat hyvin jalkineiksi. Pidä huoli että kenkä istuu, eikä se aiheuta hankaumia. Sukiksi käyvät urheilusukat tai villasukat, jotka pitävät jalat kuivan tuntuisina eivätkä aiheuta hiertymiä.
 2. Alusasuina käytetään kosteutta iholta seuraavaan vaatekerrokseen siirtäviä keinokuituisia tai villaisia vaatteita.
 3. Päällysasuna käytetään tuulta ja sadetta pitäviä asuja.
 4. Sään vaatiessa väliasuna tulee kysymykseen villapaita tai keinokuituiset asut. Käsineet ja päähine kuuluvat myös varusteisiin kylmimpinä vuodenaikoina.


Muu varustus

 1. Hyvät eväät piristää. Repusta pitäisi löytyä juomaa, joka viileällä säällä säilyy termospullossa lämpimänä. Päivän eväät sekä pikkuherkkuja voi varata mukaan rutkasti. Kun mieli pysyy virkeänä, saat myös retkestä hauskemman elämyksen.
 2. Ruoan valmistus tapahtuu retkikeittimen tai nuotion avulla. Se antaa oman viihtyisän lisänsä lyhyempäänkin retkeilyyn, kun valmistat ruoan itse. Retkikeitin tulee tarpeeseen, kun metsä- tai ruohikkopalovaroitus on voimassa eikä avotulta saa tehdä. 
 3. Varaa mukaan myös ensiapuun liittyviä tarvikkeita ongelmien varalle. Reppuun mukaan ainakin joustoside, laastareita ja kesällä lääkitystä käärmeen puremaan tai hyönteisten pistoihin.
 4. Aurinkolasit ja -voide sekä huulirasva. Aurinkoisella säällä liikkuessa auringon poltetta ei välttämättä kerkeä huomaamaan. Moni aloitteleva retkeilijä törmää punertaviin kasvoihin katsoessaan peiliin seuraavana aamuna.
 5. Vaikka kuljetaan tutuilla poluilla ja maastossa, mukana olisi oltava alueen kartta ja kompassi.Siirry takaisin käyttämään Blox Car -palvelua.
Takaisin palveluun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap