Kiertotalous pelastaa maapallon – näin se toimii

Kiertotalouden keskeisenä tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaalit tehokkaasti ja kestävästi. Sen on myös uusi talousmalli, jossa arvontuotanto tapahtuu yhä enemmän aineettomasti ja tuotteita korvataan erilaisilla palveluilla. Esineitä ja resursseja jaetaan omistamisen sijaan. 

Kiertotalous pelastaa maapallon, kun raaka-aineet ja materiaalit pysyvät mahdollisimman pitkään talouden käytössä. Tästä syystä materiaalien arvo säilyy ja haittavaikutukset ympäristölle vähenee minimiin. Ylijäämämateriaalit ovat raaka-ainetta uusi tuotteille, jotka suunnitellaan käytettäviksi yhä uudelleen. Kiertotalouden visiossa jätettä ei siis enää synny.

Tämä ei ole vain kierrättämistä – kiertotalous antaa vastauksen aikamme suuriin murroksiin

Elämme muutoksen aikaa. Paine kasvaa koko ajan valitsemaan ekologisimman ja luontoa vähiten rasittavan vaihtoehdon. Maapallo tuntuu kaipaavan lempeää kohtelua, jota ilman se saattaa puraista kuin vesikauhuinen kulkukoira. Enää tulevaisuus ei ole vain kaukana edessä, vaan yhä useammin se tuntuu tapahtuvan tässä ja nyt. Itseohjautuvien autojenkin odotettiin tulevan ihmisten arkeen vasta joskus tulevaisuudessa, mutta nyt niistä voidaan lukea viikoittain lehdistä.

Kiertotalouden taustalla on kolme valtavaa murrosta, kuten luonnonvarojen niukkuus ja ilmastonmuutos, digitaalinen vallankumous sekä avoimuus ja yhteistyö kasvun edellytyksinä. Voi jopa väittää, että kiertotalous on väistämätön kehitys näiden muutosten keskellä.

Niukkuus ja ilmastonmuutos vaativat uutta resurssiajattelua

Kiertotalouden tekee välttämättömäksi maapallon kantokyvyn horjuminen. Maailman väestön määrä kasvaa, luonnonvarat hupenevat ja globaalin keskiluokan nousu merkitsee länsimaisten kulutustottumusten leviämistä. Tämä kehitys on suorassa yhteydessä kiihtyvään ilmastonmuutokseen, joka uhkaa jo ihmiskunnan hyvinvointia.

Kulutamme jo nyt globaalisti enemmän luonnonvaroja kuin olisi kestävää. Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan resursseja tarvittaisiin arviolta 1,6 maapallon verran, jos jatkamme samaa tahtia. Lisäksi luonnonvarojen tarve kasvaa yhä voimakkaasti, sillä viidentoista seuraavan vuoden aikana maapallon väestömäärä lisääntyy miljardilla lähelle 8:aa miljardia ja kulutustaan kasvattava keskiluokka yli kaksinkertaistuu 5 miljardiin.

On selvää, että kehitys ei ole kestävällä pohjalla. Ratkaisu on kiertotalous, sillä se säästää uusiutumattomia luonnonvaroja, lisää yritysten omavaraisuutta ja auttaa varautumaan raaka-aineiden niukkuuteen ja hintojen nousuun. Monet yritykset ennakoivat raaka-ainepulaa ottamalla käyttöön vaihtoehtoisia materiaaleja ja kehittämällä materiaalitehokkuutta niin suunnitteluvaiheessa, tuotannossa kuin tuotteiden elinkaaren lopussa. Kiertotalous pelastaa maapallon, mikäli me ihmiset otamme tämän työkalun käyttöön.

Lue alkuperäinen artikkeli kokonaisuudessaan Elinkeinoelämän keskusliiton sivuilta.

Lue lisää Blox Carin tarinoita kotimaan matkailusta ja yhteiskäytöstä tästä.

Siirry takaisin käyttämään Blox Car -palvelua.
Takaisin palveluun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap