Auton omistaminen murroksessa – hiilineutraalin Suomen vaikutukset

2035 tavoite

Kiertotalouden strategisen ohjelmaehdotuksen laatinut työryhmä esittää tavoitteet ja keinot, joilla kiertotaloudesta tehdään Suomen talouden uusi perusta vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteena on hillitä luonnonvarojen ylikulutusta, ilmastonmuutosta ja luonnon köyhtymistä sekä vahvistaa taloutta ja työllisyyttä. Työryhmä ehdottaa, että valtioneuvosto asettaa konkreettisen ja kunnianhimoisen tavoitteen luonnonvarojen kestävälle käytölle. Auton omistaminen on murroksessa, kun Suomesta pyritään tekemään hiilineutraalia.

Auton omistamisen ongelma – lineaarinen malli

Auton omistaminen helpottaa elämää, ja tuo liikkumisen vapautta. Samalla se kuitenkin sitoo omistajan ja syö ison osan arjen budjetista. Auton ylläpitäminen ja sen tuottamien kulujen maksaminen on usein kalliimpaa kuin kuvitellaan.

Auton elinkaari alkaa jo raaka-aineiden hankinnasta. Autoilun koko elinkaaren päästöistä syntyy jopa 30 prosenttia tuotantovaiheessa Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan.  Vasta jakelussa yksityinen auton omistaja astuu kuvaan. Tuossa vaiheessa auto on jo aiheuttanut valtavat päästöt. Yksisuuntainen prosessi päättyy tuotteen hävittämiseen eli auton tapauksessa romuttamolle.


Auton omistamisen ongelma - lineaarinen malli.


Auton omistaminen murroksessa – kiertotalous

Autossa on hyvin vähän kierrätettäviä osia. Kiertotaloudessa raaka-aineiden hyödyt pyritään maksimoimaan, joten kiertotalous ja tavoitteet toteutuu automarkkinoilla tottakai jakamisella. Auton omistaminen on murroksessa, kun sen jakaminen ottaa jalansijaa markkinoilla.

Yhteiskäyttöautot ovat yleistyneet katukuvassa viime vuosina. Autojen jakamiseen erikoistuneet yritykset hankkii autoja esimerkiksi taloyhtiöille korvausta vastaan. Moni kerrostalossa asuva voi saada helposti yhteiskäyttöauton käyttöönsä oman taloyhtiön pihasta.

Yhteiskäyttöautoja voi Suomessa tarjota myös muiden alojen yritykset ja jopa yksityishenkilöt vertaisvuokrauspalveluiden avulla. BloxCar on Suomen suurin autojen vertaisvuokrauspalvelu, jossa ihmiset voi vuokrata omaa autoa. Sen sijaan että vertaisvuokrauspalvelu hankkisi uusia autoja taloyhtiöiden pihalle, hyödyntää palvelu asukkaiden ja lähialueen tarjoamia autoja.

“Palvelussamme kuka tahansa voi tarjota oman auton matkailijan tai vaikka oman naapurin käyttöön. BloxCarin widget eli autohaku on mahdollista lisätä mille tahansa yrityksen tai vaikka taloyhtiön nettisivuille ilmaiseksi. Käytännössä taloyhtiöt voi tarjota asukkailleen ilmaiseksi yhteiskäyttöautoja sekä tottakai mahdollisuuden tienata omalla autolla”, kertoo Konsta Lehikoinen BloxCarilta.

Auton omistaminen murroksessa - kiertotalous.


Auton omistaminen kiertotalouden mallilla tarkoittaa siis oman auton jakamista. Lähipiiri, naapurit tai vaikka kaupunkiin tutustuva turisti voi vuokrata auton suoraan yksityiseltä auton omistajalta. BloxCar on Suomen suurin autojen vertaisvuokrauspalvelu ja sillä on jo yli 20 000 rekisteröitynyttä käyttäjää palvelussaan.

“Vuonna 2035 liikenne on suurimmilta osin sähköistynyt. Yksityisautoilu on kuitenkin edelleen merkittävässä osassa ihmisten liikkumista. Jotta kokonaisuudessa, valmistuksen hiilijalanjäki mukaan lukien, tavoitteet hiilineutraaliudesta voidaan saavuttaa, pitää yksityisesti omistettujen autojen käyttöastetta merkittävästi nostaa. Vertaisvuokrauksella on vuonna 2035 huomattava vaikutus tässä”, kertoo BloxCarin toimitusjohtaja Kaius Häggblom.

Tavoitteet vuodelle 2035 ovat kunnianhimoiset, mutta tavoitteiden täyttäminen tekee Suomesta suunnannäyttäjän, josta isommat maat tulee ottamaan mallia.

Siirry takaisin käyttämään Blox Car -palvelua.
Takaisin palveluun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap